Saturday, March 7, 2015

Resipi: Butter Prawn Basah
Suzie AhmadSaturday, March 07, 2015 0 comments

Assalamualaikum...

hihi kalau sapa ade follow FB ku mesti terperasan kan aku kata nak share resipi butter prawn ni..
tapi aku buat ni ikut sesedap rasa tekak aku...
pada yg pandai masak, boleh la tambah ape2 yg patut :-)

iye.. nak share la ni...

anak-anak suka.. bapak kepada anak pun over la suka. dah la tak leh makan seafood banyak2 nanti kaki tu mula la gatal sana gatal sini.. melampau sangat.. dulu2 masa ok melantak seafood tak hengat.. ambik.... skrg ni kaki jadi mangsa.. 

ok tak baik kutuk husaband lebih-lebih.. astaga... mengucap... hihi... 

ok jom kita memasak

Bahan-bahannya:


Udang..
Of course la kena ada udang kan..
seeloknya udang besar la..
yg sekilo rm40 tu.. ha udang kat sini mahal ye...

 
 Butter.
aku guna buttercup ni.. ikut suka la korang suka butter ape.




Susu cair
kalau korang suka manis-manis boleh la tambah susu pekat dalam 2-3 sudu masa masak nanti.
tapi kalau susu cair je pun dah ok.. sweet2 gitu je.. sesedap rasa..



Daun kari
ini utk aroma... wangi je masakan korang

Bahan basic utk menumis:
- Bawang putih
- Halia (sebesar ibu jari)

Cara nak buat 


- Cairkan butter dalam kuali. berapa banyak? ikut sesedap rasa.. kalau suka berkuah2 banyak pun takpe... ok dalam kes 15 ekor udang aku ni aku cairkan separuh dari buttercup tu..
- Tumis bawang putih yg telah di blend bersama2 halia, masukkan juga daun kari 
- Tumis sehingga naik aroma.. 
- bila aroma dah naik masukkan susu cair.. dalam setengah tin.. kalau nak manis tambah kan skit susu pekat.. dalm 2-3 sudu
- masukkan udang
- bila udang hampir masak masukkan skit garam & serbuk pati ayam... garam skit je sebab butter ni pun sebenarnya dah cukup masin... 
- masak sampai udang masak... lepas tu hidang...




Tada........
dah siap......

p/s: pada yg suka pedas tu boleh la potong-potong cili api & masukkan bersama udang...

sekian dari dapur kak suzie! ;-)

Suzie | Shaklee Independent Distributor | 0132650441




 

Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment