Wednesday, October 29, 2014

Shaklee: Aku yang dulu bukan lah yang sekarang
Suzie AhmadWednesday, October 29, 2014 4 comments

Assalamualaikum....

Semalam dapat tugasan ni.. tapi sebab semalam 1 hari internet agak bengong skit kan.. so kita bring foward la citer nya kan... 

Apa tugasan?

ha ni la tugasannya..
comei tak budak tecit nih?
gila tak comeiii... ha ni dalam gambo.. jumpa live mau kasik gigit! tau... 

hihi... 

ok balik pada topik asal...

Manisnya berShaklee....
ish kalau nak citer pjgggggggggg sangat.. dah boleh buat 1001 malam punya cerita..
dalam bisnes normal ada up & down.. 

Tapi arini nak citer yg best & manisssss je... hihi... 

manisnya bila aku yg dulu bukan yang sekarang.. apa dia tu.. kita make it short je la ek..

- Dari segi amalan rohani terus terang aku ni part2 agama, aku juz do the basic.. mengaji? bulan pose je.. itu pun kalau dah tengah2 ter'period' maka aku pun terberenti terus la baca Al-Quran... ntah pape kan... solat2 sunat ni haram tak berbuat.. 
buat la jugak.. solat hajat.. tu pun bila aku berhajattttttt sangat...
Alhamdulillah sejak berkecimpung dalam arena bisnes ni (eceh!) dari terpaksa buat lama2 jadi terbiasa buat.. bila tak buat rasa macam ade tak lengkap hari tu... aku dah mula dhuha... tahajud... mengaji... zikir pun panjang sikit... senang cerita.. aku 'kembali' pada DIA... lagi2 la lepas kes MSS tu kan.... Rezeki DIA bagi... hati korang ni semua DIA yg pegang... so tak payah la nak jaki sangat kami yg buat Shaklee ni.. esok2 DIA twist hati korang, jadi hard core Shaklee baru tau! hahhaha..
Alhamdulillah.. dalam group JUTAWAN SHAKLEE banyak mengubah aku menjadi Muslimah yg lebih baik, mungkin esok lusa dari biasa menjadi luar biasa... sekarang ni pun tengah berjalan ke arah itu.. :-)

- ok tu bab amalan rohani.. nak citer camne aku boleh terjebak!
aku bermula dengan set penyusuan... SET B... ha masa tu lah.. nama dia SET B + ESP.. 
Alhamdulillah... berjaya menyusukan Adam selama 1 tahun 2 bulan... walaupun tak cukup 2 tahun kan... sebab Adam yg sendiri tolak susu ibu.. nak wat camne... paksa pun tak jalan.. Niat asal.. nak menyusukan sampai setahun je.. jadilah.. dari tak de kan sebab aku fail.. totally FAILED menyusukan Ainin dlu.. so macam tak confident aku boleh buat ngan Adam.. so niat asal dah tak betulkan... tapi ok what. dapat bonus 2 bulan kottt... hihi... 
lagipun masa menyusukan Adam dlu everytime pam kat surau, ramai yg tegur.. apesal lain macam susu ko? pekat! hahah lain macam la sebab aku pun telan supplement lain macam.. hihi.... pastu banyakkkkkk... pam sebelah kadang tak cukup botol 5oz tu, kena tukar plak ambik botol lain.. kadang sekali pam boleh dapt 8oz.. SEBELAH! penah gak la ade kejadian tumpah susu dalam surau tu kalut nak tukar botol bagai kan.. nangis oooo lap ayaq mata sambil lap susu tumpah.. dari penuh botoi tinggal 2oz je... 
ok tak pe bila kenang semula tu kenangan manis tu... gelak sendiri... dari situ lah aku mula share ape yg aku makan... kadang aku bg je sample kat kengkawan yg nak cuba tp tak mampu nak beli.. kadang aku saja je bg.. nak suruh dorang try test.. kenapa baik sangat, bagi je 5-6 biji supplement? sebab...........
sebotol tu banyak benau contoh ek... ALfalfa ade 330 biji (small) sehari ambik dalam 6 biji je.. deiii bila mau habis da? tu belum campur aku terlupa nak makan lg.. ha.... so bg je la sapa yg nak rasa ape rasanya makan supplement... tak de niat nak jual pun... (masa tu ) lama2 macam seronok lak... seronok tolong mereka... penah gak la tolong sorang ni ( dah jadi anak buah bisnes dah pun) aku bg semua supplement yg aku ade... (1 set, dalam tu ada banyak lagi, bole la tahan sebulan lebih) pastu aku order lain.. hahahah... 
tak pe niat nak tolong dia sb aku tau sapa dia... Alhamdulillah.. dia berjaya menyusukan anak dia almost 2y... sekarang dalam pantang anak no 2... hihi... 

- ha tu la yg manisnya bisnes Shaklee ni... once kita dapat tolong orang, kita happy... 
selain tu bila dapat feedback yg positif dari customer.. itu adalah sangat2 bermakna... aku penah tau menitis air mata, bila dapat tau Mak kepada sorang customer ( yg sekarang dah jd anak bisnes jugak) bebas darah tinggi, bebas kolestrol & bebas kencing manis... so tak payah berulang hospital setiap bulan, tak payah makan ubat hospital bila bacaan tiga2 perkara tadi NORMAL!! woooooo.... dia punya feel tu... ,macam kan tu mak aku... 
kenapa ade perasaan macam tu? sebab aku kenal makcik ni... anak bujang dia tu opismate aku.. partner in crime... so kalau makcik ni sakit, anak dia bawak p spital bla bla bla... biasa anak bujang dia tu akan cerita la... kalau mak dia tak sihat ke.. makan ubat banyak ke ape ke.. eh boleh tau la semua... (sebab apa aku asyik mention bujang? sebab dia single.. ha sapa2 yg single boleh la PM aku, dia ni mamat tau hahahahha... )
so bila kakak dia bagi Shaklee & mak dia makan konsisten... Alhamdulillah... tak de ape yg boleh beri kebahagaian selain tengok org yg kita sayang sihat.. betul ke betul?
bila customer bagi feedback macam2 yg positif, aku lah org yg paling bahagia... serius.. ni bukan main2.. Allah je yg tau camne aku rasa,
bila aku tengok ek kat wall fb, ada anak2 yg mengeluh mak sakit, ayah kena potong kaki, anak2 tak sihat... kencing manis sampai buta, kena operate mata, macam2.. dalam hati aku selalu cakap... "kalau lah aku boleh tolong ko"
eh even kawan complaint SEMBELIT pun aku boleh terdetik dalam hati.. "kalau la ko tahu kebaikan HERBLAX"
dah tu kenapa aku tak cakap @ offer? manusia ni macam2... aku akan offer/tolong depends pada org.. ha bukan memilih.. senang citer aku ni boleh 'baca' org.. ala tu nanti pjg plak story... tak pe this time citer manis manis je about biz shaklee k... 

- sapa nak jd anak bisnes aku??
aku garang tau.. hahaha tu anak bisnes aku cakap la... tapi aku rasa aku ok jer... hahahah.. tu kena tanya mak bisnes aku la... 
part ni pun best jugak... best kenapa? sebab bila dapat tolong kengkawan yg perlukan extra income utk dapat that extra income... 
eh korang tak nak ke tengah2 bulan orang tengah senak, nak bawak kuar 10 hengget pun berkira, tetiba masuk dalam akaun korang extra 200-300? tak nak? RUGI!
aku ade je anak bisnes yg gaji hakiki dah beso... tapi feel bila buat bisnes ni lain.. contohnya anak bisnes aku yg gaji beso tu la... i'm the one yg paling hepi bila dia update (ni 1st bonus dia tau) " i dapat cheque RM100 from Shaklee... wahhhh this is awesome! best jugak ek... u help people then the money just came juz like that, TQ so much suzie... "
eh gila tak hepi anak bisnes ko dapat duit walaupun jawatan dia MANAGER kat opis.. 
mana nak tau kot2 100 tu dia buat bayar zakat ke, 100 tu dia buat belanja kawan opis dia ke... 100 der..... 14hb lak tu.... ko rasa??
so sapa yg nak di bimbing tu meh le join... aku pun skrg 4 figure tak lari... alhamdulillah... cukup makan... 
ni dalam process nak capai 6k - 9k monthly... ada sapa bran?? 

sebenarnya its not all about money pun... its all about how happy u are to help people get better health... (ha... speaking omputih aku arini)
bumi makin tenat... takkan kita pun nak tenat jugak kan... 

ok itu sahaja utk arini
jom nyanyi...
"aku yg dulu bukanlah yang sekarang, dulu di tendang sekarang ku di sayang"
"dulu dulu ku menderita sekarang aku bahagiaaaaaa......"

ewahhhhhhh.....

Suzie | Shaklee Independent Distributor | 0132650441


Apa Kata Anda

In Category : ,
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

4 comments:

  1. Best2...nnti meh la jengok blog zila pula.nk update jgk la manisnya bershaklee...bestkan shaklee

    http://zielashafiee.com

    ReplyDelete
  2. Haha baca citer ni macam ko ada depan muka jer ��

    Fight for what makes YOU happy dear !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha... tulisan dari hati momma...

      Delete