Wednesday, July 3, 2013

Ibu Menyusu - Tips ketika berpuasa
Suzie AhmadWednesday, July 03, 2013 0 comments

Assalam,

dah nak bulan Ramadhan, dah habis ganti puasa?? ha... tak kira la lelaki ke perempuan ke kalau ada tertinggal haruslah ganti kan.. last last minit gini ramai je yg maraton ganti pose.. termasuklah aku... hihi... Alhamdulillah selesai minggu lepas lagi... so skrg relax tunggu Ramadhan datang... tak sabar nak tunggu Ramadhan... kenapa? sebab boleh balik kul 430 yeay!!!! hahahaha.... 

ni nak story sikit pengalaman aku 2 tahun lepas...
berpuasa - menyusukan then risau tak tentu pasal pasal susu... ape? takut susu merudum.. takut tak cukup supply.... Adam baru 4 bulan kot masa tu.. dah la time menyusu kena banyak minum air kan.. kalau puasa cmno??

mula la mencari milk boaster.. actually masa dalam pantang dah sibuk cari milk boaster, sebab Adam asyik la nak susu.. kejap2 nak susu... ilmu pun bole la so-so jer.. asyik ingat susu tak cukup jer la... hihi... salah tu.. susu cukup jer cuma keadaan tak selesa.. panas kot masa dalam pantang tu.. kipas pun alahai... angin bahang je dia bawak...

ok bila umur Adam masuk 4 bulan mencari la milk boaster... 
 Adam - 4 months - gedebab?? ye masa ni memang gedebab... Alhamdulillah masa misi mencari ni la di ketemukan dengan Shaklee.. & hasil masa bulan puasa?? owhh sangat2 best.. melebihi bulan biasa... berkat Ramadhan... hehe... ok meh sini aku nak share sikit tips untuk korang yg menyusukan baby, nak bulan pose ni kan....

1) Banyakkan pengambilan cecair. 2 liter sangat perlu. how? mulakan dari waktu berbuka - sahur, cukup kan 2 liter.

2) Kurangkan makanan bergula & bergaram kerana ia boleh menarik air keluar dari sel, banyakkan makan buah buah, sup & sayur, makanan berkuah.

3) korang digalakkan sangat untuk ambik madu, kerana selain untuk stamina ia juga membantu dalam meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan. selain tu madu boleh malancarkan susu ibu.

4) berehat. elakkan aktiviti yg berat & stress

5) masa berbuka & bersahur pastikan makanan yg diambil seimbang & kaya dengan protein, glukose & cecair

6) Banyakkan makan kurma, ni memang milk boaster. ramai yg tak tahu. cuba resepi ni, rendam sekejap kurma dalam fresh milk pastu blend dengan campur ESP (Energizing Soy Protein).. rasa??wallah.... pastu makan dengan habatussauda... hahaha.... berdenyut-denyut susu nak kuar... :-) 

7) Elakkan minuman berkafein & berkarbonat

8) waktu malam lakukan sesi penyusuan secara 'direct', ataupun rajin2 buat 'Tandem Nursing'
apa tu? Tandem Nursing ni.. sebelah baby & lagi sebelah pam - secara serentak... 

9) pentingkan diet yg mengandungi protein yg berkualiti tinggi macam ikan, ayam nak betul2 kualiti boleh tambah ESP dalam menu sahur korang..lagi 1, make sure pengambilan kalsium yg cukup

10) kalau rasa ada masalah untuk amalkan pemakanan seimbang, boleh pertimbangkan utuk menambah supplement dalam diet ketika berpuasa ni.. serius cakap ia sangat sangat membantu. bukan sekadar milk boaster ia lebih menjurus kepada kesihatan yg berpanjangan.

ok hambik 10 tips untuk korang try & error... 


Selamat Berpuasa...!!
 





Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment