Wednesday, June 12, 2013

Tips menyusu & berpuasa
Suzie AhmadWednesday, June 12, 2013 0 comments

Salam 3 Syaaban 1434....

dah masuk Syaaban tanda nya dah dekat dengan Ramadhan In Shaa Allah....
ok ayat yg agak slow skit.. hihi... 

Arini nak kongsi skit ilmu mengenai penyusuan & puasa... 2 tahun sudah (2011) aku adalah antara ibu-ibu yg risau "ok ke susu bulan puasa ni?", "banyak tak susu? cukup ke?" , In Shaa Allah kalau kita yakin dengan rezeki Allah pasti ada... tapi kena jugak la apply konsep Demand vs Supply.. kalau culas/malas pam tak jadi jugak ye tak??

Gambar sekadar hiasan


ok kat sini nak kongsi tips yg korang boleh apply kan.. (credit: mummymaira wardrobe)


Persediaan Mental dan Rohaniah
Baru-baru nak puasa memang badan pada tahap nak biasakan diri. Bagi kebanyakkan orang akan rasa lapar dan dahaga terutama pada hari pertama.  Jadi, wajib kita mendekatkan diri dengan Allah supaya sentiasa tenang dan sabar menjalani ibadah berpuasa ini
-pelihara solat wajib
-berjinak-jinak dengan solat sunat seperti dhuha kerana banyak rahmatnya
-dibulan  puasa of couse la terawih walaupun hanya dirumah.
-basahi lidah dengan zikir
-kurangkan bercakap perkara sia-sia

Persediaan Fizikal
Walaupun ketika berpuasa, tubuh badan kita akan tetap menjalankan fungsi2 asas cuma kilang memproses makanan,rehatlah sesi siangnya. Keperluan asas badan adalah air, sumber protein,karbohidarat, lemak untuk sumber tenaga dan  vitamin sebagai pelengkap nutirien dan menjana aktiviti badan. Jadi semasa berbuka puasa pastikan anda mengambil makanan seimbang dan kaya serat. Sepanjang malam dan sehinggalah ke sahur, kerapkan minum air kosong untuk bekalan hari esok juga.

Ketika berpuasa, untuk mendapatkan faedah kesihatan yang optimum dan menyokong badan ibu yang menyusu, Shaklee mengesyorkan

-PERFORMACE DRINK: mengekalkan air dalam badan dan menbantu mencegah penhidratan.
-VITALEA: menentukan anda mendapat vitamin dan zat galian yang lengkap walaupun berpuasa dan membantu fungsi badan.
-B COMPLEX: menukarkan bahan kepada tenaga dan membantu proses metabolism badan
-VITAMIN C: menguatkan antibody dan bantu dari serangan penyakit

-ENERGIZING SOY PROTEIN:sumber protein yang sihat untuk pembinaan tubuh berterusan, memberi tenaga untuk kecergasan, memberi rasa
kenyang, membantu penyusuan ibu.

Lebih pilihan dan tambahan bagi yang berkemampuan
-MEALSHAKE: pilihan rasa vanilla yang enak. Sumber protein untuk bekalan tenaga, dan memberi rasa kenyang

-LECITHIN: membantu pecah lemak dan proses penyerapan vitamin. Jadi boleh kurus dan sihat juga. :D
-GLA: membantu sistem hormon badan berjalan dengan lebih baik. Sangat sesuai untuk orang yang hadapi period yang tak menentu dan lebih baik dari EPO(evening primrose oil)

bagi pelanggan Butik Kesihatan Online boleh email noorsuziela@yahoo.com untuk reschedule jadual makan vitamin & juga tips exclusive & juga boleh sms ke 0132650441 - Suzie

bagi yg sedang marathon ganti puasa.. Selamat Berpuasa.... :-)


Apa Kata Anda

About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment