Wednesday, April 3, 2013

Kunci Asas untuk kurus
Suzie AhmadWednesday, April 03, 2013 0 comments

Assalam..
dah masuk bulan Apr dah pun.. sekejap betul masa berlalu tahun 2013 ni...
bulan Apr ni jgk Birthday si kenit aku tu... Adam Rayyan... Alhamdulillah, bakal berumur 2 tahun 26 Apr ni....

apa yg best arini? ada masa sikit nak update & story telling ngan korang sebab system down.. hehe... 
Arini Parlimen PM dah umum kan tadi BUBAR! maka selepas ini tanggungjawab kita untuk memilih siapa yg bakal memimpin... huh! agak sengit & menyengit gak la... aku undi sapa?? haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... undi saya adalah rahsia.... hihi....

macam2 hal happen lately... dengan LIMA which is aku tak g pun.. kena tinggal ngan laki aku seminggu..huhu... susah gak la bila semua buat sendiri... ngan budak berdua tu.. huru hara gak la hidup aku.. haha... kurus aku macam ni... hehe... mesti ada yg ckp memang dah kurus nak kurus cmne lg... ok fine... berat aku memang dah ideal sangat2... dengan ketinggian 159cm - 53kg memang cun kata orang.. tapi kalau maintain 50kg mesti lg ok.. heheh...  ok ni pun aku dah lost 2kg dah... so have to lost another 3kg... ok meh sini nak story kunci asas nak kurus ape dia... kunci asas nak kurus adalah DETOX! ape detox??


Detox adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kitla dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Kerana itulah detox sangat penting sebeum mengambil apa-apa vitamin atau supplement supaya tahap penyerapan nutrien pada kadar paling optimum.


Nak DETOX dengan ape??


Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.*
Bagi menangani kesulitan membuang air besar, Herb-LaxTM yang lembut boleh membantu.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa).  Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


kenapa detox usus ni penting??

  • Usus adalah bahagian terakhir dalam rantaian pemprosesan makanan, di mana SEMUA makanan yang kita makan akan diproses untuk mendapatkan nutrisi yang amat diperlukan tubuh badan kita.
  • Kekurangan serat dan air dalam makanan adalah punca utama terjadinya intestinal disorders (gangguan dalam sistem pencernaan - usus).
  • Usus kecil mudah untuk menyerap nutrisi.
  • Tekanan boleh memberi kesan kepada penyerapan nutrisi dan akan menyebabkan iritasi kepada usus kecil.
  • Usus besar boleh menyerap mineral dan air.
  • Apabila membran (lapisan dinding) usus besar tidak sihat, ia tidak boleh berasimilasi (melakukan proses pertukaran zat) dan menyerap mineral dan vitamin yang boleh mengundang pelbagai penyakit (tidak kira berapa banyak makanan tambahan yang kita ambil)
  • Kesihatan tubuh badan kita terpelihara jika sistem usus kita berfungsi dengan baik.

ha rahsia perut kempis adalah sebab HERBLAX... heheh dah tu tunggu apa lg? selain tu Herblax juga sangat2 membantu dalam masalah sembelit... Jom kita tengok cerita seorang yg dipanggil IBU

Sejak Ibu makan Alfalfa, Ibu senang n kerap qadha hajat besar.Sehari 4 kali dah satu kemestian bagi Ibu.
Ibu tak malu untuk share pasal qadha hajat nih. Coz bagi Ibu, hanya berniat untuk kongsi ilmu.


Ini kerana “Kita akan sihat, jika tahik kita sihat”. Ayat ni Ibu amik dariKereta Mayat.


Sesetengah orang beranggapan-kalau tak qadha hajat adalah satu kebiasaan.

Itu yang mai toksin n segala macam penyakit tuh. Resdung, alahan n segala macam penyakit kulit, semua dok hinggap.
Di usia 30-an ni, baru lah Ibu beroleh ilmu tentang semua nih. Terus terang Ibu katakan, masa zaman anak dara, Ibu memang susah qadha hajat. Tu yang resdung tuh...

Tapi, doktor2 perubatan tak pulak cerita n educate kita pasal benda2 nih bersangkutan ngan masalah jamban kita, KAN???
Bukan nak salahkan doktor. Dah depa ngaji untuk rawat penyakit!!! Bukan mencari punca penyakit. Tapi lepas bersalin, alhamdulillah boleh tahan. Bila amik vitamin dari Cery, bertambah2 ok.. Halus n licin ja......


Kalau nak di ikutkan dalam diet pemakanan kita seharian, memang serat n air kita kurang.
Dah lah serat kita kurang, tak seimbang pulak, KAN???

Dah tuh, kalau nak diikutkan, sehari kita ni kena makan 5 warna sayuran. Mampu ka kita nak telan semua tuh? Jangan kata mampu, warna pun tak cukup. Tuh belum kira pengambilan air sehari 2 liter!!!
Bilamana pengambilan makanan kita tak seimbang, maka bekalan darah kita yang sepatutnya menjadi kenderaan kepada pengedaran zat2 n nutrien2 lebih banyak membawa toksin dan racun2 keseluruh anggota badan.
Kesian badan kita.....


Bilamana kita tak qadha hajat, badan kita menyerap air dari usus kita. Makin banyaklah poket2 dalam usus yang simpan kita punya sisa2 makanan. So, lagilah bertambah toksin dalam badan.

Toksin tu baru dari najis. Belum lagi di kira dari pemakanan yang berasid. Pemakan hari ni banyak yang berasid.
Kalau nak sihat macam nenek kita dulu, kita kenalah banyak minum air yang beralkali, makanan yang beralkali. Cuba kita tengok n ingat2 balik.... nenek2/tok2 kita dulu, bila minum air, mesti kena p cedok air telaga/perigi. Bila makan, mesti berulam ngalahkan kambing.

Nak compare ngan kita lah ni... penuh ngan bahan pengawet, perasa tambahan, pewarna tambahan dll.
Sebab tu lah pengambilan kakanan tambahan-vitamin2 ni penting. 


dah tu ape lagi? jom telan Herblax! bukan hari2 pun seminggu dalam 2x je kita detox usus kita.. konsepnya macam kita vacum karpet dalam rumah la... tak de mana nak vacum hari2 kan habis2 paling kuat pun seminggu 2x.. ada yg seminggu sekali jer... hehehe

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


 
  

Apa Kata Anda

In Category : ,
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment