Thursday, March 21, 2013

Aku & Demam Denggi
Suzie AhmadThursday, March 21, 2013 0 comments

Assalam,

ape citer korang semua?? aishh bulan march ni la 1st entry aku kan... dah nak habis bulan dah.. huhu... nak buat camne... ada perkara yg berlaku tak di sangka2... haha tengok tajuk pun macam dah tau kan.. hihi...

ha.. citer aku g sambut birthday mak aku kat gambang pun tak sempat citer lg, giler ah...bulan Jan punye citer kot.... huhu....

ok la citer pasal aku demam denggi yg tak di sangka2 nih... bermula dengan aku bercerita dalam satu whatsapp group aku... last year sehari pun aku tak MC, company tak bg ape2 pun penghargaan.. sijil ke ape ke kan... amekkkk kawww!! petang tu jugak aku rasa badan aku lain macam... seram sejuk.. gigil2... padahal air cond yg terdekat dengan aku rosak... nak solat asar pun aku mengigil.... 
balik dari opis ari tu memang aku demam & flat giler.. tp ada hati gak tu follow laki aku g mancing udang... tapi tak tahan.. half way aku dah terbongkang dalam keta... haha..siap paksa anak2 aku tido tu... kejam punya ibu... heheh....

balik dari mancing udang laki aku bawak aku g klinik... & dengan jayanya aku dapat MC sehari (8/3/2013), sehari je la sebab hari tu kan Jumaat... maka terbongkang la aku di rumah... hari Sabtu tu laki aku terbang ke Langkawi, peneman aku hanya anak2 & adik ipar aku... ahad aku g semula ke klinik & dapat lg MC utk 2 hari... Isnin baru laki aku balik.. Selasa ambik darah maka!! confirm aku denggi... Warded la aku di Ampang Puteri Specialist Hospital... 

Apakah Demam Denggi? (sumber)

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).

Ok ni adalah demam denggi aku yg kedua... 1st time kena denggi pada tahun 2005, masa tu zaman belajar... almost sebulan jugak la aku tak masuk kelas.... masa ni memang teruk giler aku kena... this time aku dah boleh agak & aku lebih bersedia... so cepat la recover... 6 hari kat hospital & 3 hari MC utk relax... 

Tanda-tanda korang terkena denggi?
  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut
  8. rasa pahit pada lidah
  9. lemah dan tidak bermaya
Semua tanda2 tu ada pada aku.. tapi part berdarah tu aku berdarah hanya pada gusi jer... badan & hidung belum lg... berdarah kat mulut & gusi tu pun aku rasa azab dah.. sebab tak boleh gosok gigi... kumur2 jer dengan ubat khas... sebab ape? sebab kalau berlaku pendarahan, ia takkan berhenti/susah utk berhenti... hampir ke tahap blood transfusion jgk la... heheh.. sebab darah ketul2 keluar dari celah2 gusi aku tu... nak garu2 pun tak boleh tau.. huhu.. 

nasib la mak aku ada... dia la yg tolong aku jagakan budak berdua tu... lebiuuuu mak!!
harap kan laki aku??? jahanam! hahaha... org lelaki kan.... dia tau buat anak jer...hahahaha...

kesian kat Adam... payah nak lena sepanjang ketiadaan aku.. 

tapi ada jugak mulut longkang, "aik jual supplement pun sakit? ingat bila makan supplement sihat sangat.. masuk spital gak!"
uishhh jamban sungguh mulut ko Joyah!! ni kan kuasa Allah SWT ko sape nak pertikaikan?? sekurang-kurangnya aku cepat recover dengan pengambilan supplement.. & aku rasa lebih sihat sekarang..... weeeeeeeeeeeeeeee......

sepanjang aku sakit ari tu teman setia aku... opkos... PERFORMANCE DRINK SHAKLEE , gantikan 100+ yg ramai sangat suggest aku suh telan menda tuh... aku rasa aku telan ada la secawan je kot... giler... kandungan gula dalam 100+ tu tinggi la cik kak!!  

Selain tu aku amalkan minum JUS KURMA , 
memandangkan aku tak leh makan sup ketam sebab kegatalan.... 2 benda ni lah yg buat aku cepat recover.... sampai doktor pun terkejut dengan perkembangan aku... dari flat giler tak mampu nak berjalan tp aku paksa kan jugak within 4 days aku boleh recover... tp doktor simpan aku sampai 6 hari sebab nk monitor aku... last day result sangat memberangsangkan... beyond expectation bak kata doktor... Alhamdulillah.....

Today 1st day after long 'vacation' aku yg mengejut tu... 

bisnes as usual... berminat nak dapatkan rangkaian produk SHAKLEE? PM jer.... tak tahu nak ape...? no worries.... citer jer masalah korang tau la aku nak suggest terbaik untuk korang... 




Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment