Monday, February 18, 2013

Kenapa perlu pilih ESP?
Suzie AhmadMonday, February 18, 2013 0 comments

Assalam...

ESP (Energizing Soy Protein) memang hot killer & hot product dalam Shaklee ni... lately ni ada jer cerita pasal keburukan soya... kanser la mandul la macam2 hal... sampai ada yg takut nak consume ESP... hai la kawan2... sebab tu pentingnya ilmu.. nak makan pun kena ada ilmu... relaxxxx..... jom tengok kenapa korang perlu pilih ESP... since aku pun dah 2 years consume ESP meh sini nak citer kenapa aku boleh bertaham dengan ESP..

credit to: MamaFaiz 

ESP ialah protin..kenapa protin penting?

  • Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.

    Kenapa ESP berbeza daripada soya biasa??

    INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

ok tu citer pasal perbezaan ESP & juga soya biasa.. ada jugak yg keluar citer pasal makanan sunnah la ape la... ni jawapan nya....

Ade independence body yang buat research apabila good quality soya provided pada a group of people with cancer it reduces up to 35% of the cancer itu berkembang dan menyelamatkn mereka dari mati akibat kanser
Memang la soya bukan sunnah, Tp setau aku soya tak pernah plak disebut dlm mana2 ayat quran atau hadis sbgai makanan yg memudaratkn kan? Semua makanan Allah cipta ada kebaikannya, cuma jgn terlebih mkn je. Melainkan yg memang dh sebut dlm ayat quran, memang makanan tu haram. aku tak ingt ayat berapa surah al-baqarah tp ayat tu ckp mknn yg haram pn sebenarnya ada kebaikannya, tp keburukannya melebihi kebaikan sbb tu ianya diharamkn. Sbb tu logik je org jd kan khinzir dan arak sbg ubat. Tp kita tak nk lah kn ubat dr yg haram, yg halal kn ada. macam ESP ni kami suggest minum maximum 3 sudu je sehari.. tak bole lebih2.. terlebih protein dlm badan pun tak boleh..
UZAR pernah ulas perkara ni dalam IKIM masa mggu raya (2012) aritu...dia kata mknn yg disebut dlm Al-Quran tu yg jadi amalan nabi adalah mknn yg dekat dgn nabi. Tp tak de masalah kalau amik supplement dari sumber yg baik, halal dan dah buat thorough research sbb sebenarnya setiap yg Allah jadikan tu mmg ada kebaikan dan kelebihannya
setiap perkara tu kena bersederhana...kita tak cakap kalau dah makan ESP, tak payah amek madu,kurma,susu kambing dan makanan sunnah yang lain...malah ada jek customer aku yang aku suruh campur sekali ESP+susu kambing......tak jadi masalah...kadang-kadang, memang ada orang2 yang saja manipulate fakta yang berkaitan dengan Islam....aku pn ada shake esp+susu kambing..sbnrnya minda bgsa kita ni..suka mbanding2kn smpai xleh beza yg mn baik & buruk.pokok pgkalnya hati..if nk ikut sunnah,cmpur je esp & susu kambing..blend dgn kurma

 
Rasulullah SAW bersabda: "Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan". (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).


Wallahualam.....

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 

  


 

Apa Kata Anda

In Category : ,
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment