Tuesday, February 5, 2013

Kami di Pulau Langkawi.......
Suzie AhmadTuesday, February 05, 2013 2 comments

Assalam semua....
baru la berpeluang nk update citer kami pergi ke Pulau Langkawi pada krismas lepas..
lama baru nk story kan.. ntah hapa hapa... basi dah citer huhu... tak kira nak citer gak... sementara ada peluang nak story nih...

Kami naik MAS ke Langkawi... Kenapa MAS kenapa tak Air Asia? harga lebih kurang jer... lagi best naik MAS selesa... hehehe...

Ainin la best sangat nak pegi.. naik kapal terbang... yg Adam tak berapa nak faham yg dia tau nak g jalan.. tu tgh menangis sebab baru lepas tertonggeng berlari2.. ha rasa! heheh...masa nk departure tu cuaca tak berapa bagus sangat hujan lebat.. naik flight pun gegar2 jer.. takut Ainin... hehe...Kami gerak from KLIA kul 7.00 ptg.. flight delay sekejap sb hujan.. suppose kul 6.15 ptg flight kami....

Selamat sampai Pulau Langkawi dalam kul 840 malam... sampai2 ade masalah skit ngan bagasi. beg kami tak nampak2.. setengah jam jugak la nak menunggu baru la muncul bagasi kami... masa tu dah ade orang tunggu dah.. orang tu kami panggil dia Anseng jer.. chinese guy.. kawan kepada husband aku jugak dia ni... so senang nak ke mana2 sb ade tourist guide..

Anseng bawa kami ke Hotel... puas la kami nak teka mana satu hotel si anseng ni nak bawak..dah sampai pekan kuah tak jugak2 sampai hotel.. at last!!! The Westin Resort & Spa tempat kami bermalam.... perhhh!! dah macam orang besar dah dtg sini... dengan kereta Toyota Camry model terbaru tu.. pas tu di bawak pulak ke The Westin .. Pitam aku yg nengok nyer nih... hihi....

Sampai2 lepas check in bagai.. kami terus g dinner... wahhh lapar giler seh.... kami dinner kat pekan kuah.. tak ingat apa nama kedai.. tp memang best la makanan kat sini..ala ada 1 kedai yg ala2 kayu kat area2 uptown kat pekan kuah... harga boleh tahan.. nasib anseng belanja.. hehe... TQ anseng....

pas dah mencekik ronda2 sekejap pekan kuah terus balik hotel & membuta lah kami...
Esok pg seperti biasa laki aku jenis payah bgn pagi.. sementara nk tgu dia bangun aku bawak la budak2 g mandi swimming pool yg giler best!!

 
 kat swimming pool ni ade 1 kejadian... Adam hampir je lemas.. sb dia terjatuh pas tu bila cuba bangun keadaan tak stabil, jatuh lg & jatuh lagi terus ke tempat yg agak dalam utk dia... aku la yg terjun ke dalam tu.. habis basah seluar.. tak kisah la janji anak selamat... boleh tahan dalam gak.. paras2 peha aku... mau tak.. basah spenda aku tau! nasib belum mandi kalau tak lari budget spenda aku dah la bawak cukup2 jer... ahhaha
lepas kejadian tu terus aku bawak budak2 balik bilik mandi kat bath tub je la....
lepas tu bermula lah sesi penjelajahan kami ke Pulau Langkawi selama 4 hari 3 malam..


Kat Dataran Helang.. masa mula2 sampai hari mcm nk hujan kami pun cepat2 la berposing ni tak sempat.. sekali hujan lebat da...... berlari2 la kami cari tempat teduh.. nasib la hujan sekejap jer... kalau tak kempunan la kami nk bergambar kat sini.. heheh.. korang... kalau nak beli souvenir beli kat sini murah.. tempat lain mahal.... 

lepas ambik gambar kat sini ade seorang mamat ni bawak ular dia... ular sawa... kalau nk ambik gambar dia charge RM5.. berlari anak2 aku tak nak... aku??? memang kim salam jer la ye.... aku igt laki aku berani la sgt... cait!!! penakut gak rupenyer... Abang Long kunun... taik kucing! ular pun takut... hahahahahahah

petang tu kami terpaksa check out sb The Westin hari tu fully booked! so terpaksa la kami berpindah ke Sheraton... not bad la sebab hotel dia berkonsepkan kayu... terpaksa naik tramp sb xleh park depan bilik.. dia mcm perkampungan tepi pantai jalan kecik.. park kat lobby & balik bilik naik tramp... nk keluar call je tramp ni...
 Malam tu kami dinner kat satu restoran nelayan... kat mana? restoran nelayan ni menghala ke Navy base... ade signboard.. tp tak berapa nk terang... sb dah lama kot tempat ni.. punye la ramai orang...service pun agak lembap... tp nasib la sedap...
malam tu tak de ape aktiviti sangat...shopping skit2 kat uptown kuah.. then merayau2 ke pantai cenang... pantai cenang havoc sgt... kul 12 malam pun meriah sgt2... balik bilik masing2 letih & masa utk membongkang sb esoknyer pagi2 kami nak naik bot - Mangrove Tour

Sharp kul 10pg dah ade org tunggu utk Mangrove Tour!! yeay!!






ha tu la anseng!! kami Mangrove tour bersama2 family anseng.. wife dia sgt la peramah...so tak la kekok sgt...

pit stop kami Gua Kelawar... Murah je nak masuk bayar je RM1 utk 1 kepala.. sewa torch light pun RM1 jer...



lepas tu kami ke tempat bela ikan laut dalam sangkar... tempat ni dah nak masuk kawasan laut & boleh lunch kat situ.. tp.... harga tak boleh blah... apa2 hal kena booking dlu...



lepas tu kami singgah kat KILIM Geofest... tak turun pun... lalu jer... lepas tu kami balik semula ke jeti menggunakan jalan laut... wa.... best giler... td pegi lalu sungai & kuala sungai jer.. bila balik lalu laut... luas sgt... Adam & Ainin punye la takut sebab bot laju sangat.. sampai tertido-tido...

Balik Mangrove Tour kami shoot terus ke Taman Buaya...


Dekat ngan Taman Buaya ni ade 1 kedai makan kat tepi jalan besar, Kedai orang Thailand.. Kitaorg lunch kat situ jer... murah pun murah... sedap.... lepas tu balik siap2 utk berjalan malam pulak.. malam tu kami shopping skit2 jer.. pas tu g makan kat kedai Haji Ramli yg femes kat Pantai Cenang tu.... pun kena tgu turn sebab ramai yg amat umat..lepak2 pantai cenang malam tu balik rehat sambung esok pulak aktiviti bershopping!!

Esok pagi2.. tak la pagi sgt dalam kul 10 kami dah check out... masa utk berjalan2... Makan Mahsuri, Beras Terbakar & lain2 yg tak pergi lagi.. kami singgah sekejap2 je sb xde ape sgt pun.. org je ramai....

lepas daripada tu... its shopping time....!! Shopping sekali xtra beg sb beg yg ade tak muat... kul 5 settle shopping.... flight kul 740malam.. kami sempat jugak melawat tapak LIMA Langkawi...
Kul 6 kami dah kat Airport....


Bye-bye Langkawi... Next time kami dtg lagi.....
tgk perjalanan vacation aku.. cuma 1 hari jer utk shopping sakan....
aku memang mcm ni kurenggg skit bab2 shopping ni... aku lg suka berjalan tgk tempat..

ha ini lah citer yg aku duk peram2 nak story mory tuh... akhirnya berjaya di habis kan... tpppp tak hbs sgt lg pun..... citer g Bukit Gambang 19/01/2013 ari tu belum lg....
nanti aku citer ye.... ni tgh malam dah ni.... ngantuk dah.... da.......







 























 

Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

2 comments:

  1. salam, nak tanya. perlu x buat passport kalau naik flight ke langkawi?

    ReplyDelete
  2. Salam sesiapa nk ke Langkawi nak homestay, keta, island hopping dgn mangrove tour leh hubungi saya.. Hasliana 0134569984 saya leh warrannty harga terbaaekkk !!! :) memeg berbaloiiii2.. heheheheh

    ReplyDelete