Tuesday, October 30, 2012

Kalau tak ambik vitamin? ape jadi?
Suzie AhmadTuesday, October 30, 2012 0 comments

Assalam...
Harini aku nk kongsikan dengan korang semua akibat2 tidak ambik vitamin...
dengan keadaan kehidupan pada zaman kini yg serba pantas canggih cepat.. makan pun nak cepat2.. kadang2 kita makan makanan segera (fast food) yg tinggi kalori, lemak, gula, garam bla..bla..bla..bla...

Di sebab kan ada antara di kalangan kita yg tidak terdedah kepada pentingnya supplement dalam kehidupan harian kat sini aku nak share ape akibat kalau kita kekurangan vitamin dalam badan..
(credit)

Semua orang digalakkan mengambil vitamin. Lebih-lebih lagi, kepada sesiapa yang tidak lalu makan atau tidak mahu makan sayur, ikan, dan daging.
Vitamin juga bagus untuk sesiapa yang tidak suka minum susu atau apa sahaja jenis makanan yang bernutrien tinggi. Sekiranya korang amalkan cara pemakanan sebegini, lama-kelamaan badan akan kehilangan vitamin dan nutrien.
Untuk mendapatkan nutrien yang hilang itu, korang perlu makan vitamin. Pengambilan vitamin akan membantu tubuh berfungsi secara normal.
Berbeza pula sekiranya orang yang tidak mengambil vitamin. Kekurangan vitamin tertentu dalam tubuh akan mengakibatkan beberapa gejala penyakit.
Misalnya, rabun(kurang vitamin A) dan anemia(penyakit yang disebabkan oleh kekurangan sel darah merah) Penyakit anemia ini adalah disebabkan kekurangan vitamin B12 atau zat besi.

Seronok gak kat sini aku nak kongsikan dengan korang semua tentang jenis2 vitamin & fungsinya:

Jenis vitamin Fungsi
Larut dalam lemak :
Vitamin A
Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun.
Vitamin D Pertumbuhan normal, meningkatkan paras sitrat(garam asid sitrik) dalam darah dan menggalakkan penyerapan kalsium dalam usus, menjaga kesihatan tulang dan gigi.
Vitamin E Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.
Vitamin K Bagus untuk mereka yang baru menjalani pembedahan. Vitamin ini membantu membentuk struktur tubuh baru dan menyembuhkan jahitan.
Larut dalam air:
Vitamin C
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga sistem kekebalan tubuh, menyerap zat besi, membentuk tulang dan gigi.
Vitamin B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma.

perlukan info lanjut mengenai vitamin?
Hubungi saya Shaklee Independent Distributor anda
Suzie (ID 884507)
call/sms/WhatsApp: 0132650441
email: noorsuziela@yahoo.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment