Wednesday, September 26, 2012

Calling bakal2 ibu....!! Pengetahuan asas mengenai Breastfeeding
Suzie AhmadWednesday, September 26, 2012 0 comments

Assalam....

Wordless Wednesday...:
"Remember! always to believe in yourself, your abilities, that challenges are meant to be met confidently & at the end of it all is a rainbow"





wa.... mukadimah.... kata2 motivasi untuk diri sendiri & untuk sesiapa sahaja......
ada kena mengena ngan tajuk ke tak?? ishhh ada la....

Calling calling!! bakal2 ibu... juga ibu2 yg baru jer dapat baby... ada skit info nak share ngan korang.....

Aku ni bukan la pakar laktasi nk pandai2 bg nasihat... tp based on my own experience suka rasa nya nak share & mendidik kawan2 yg betul2 bersungguh nk breastfeed anak masing2... ingat!di mana ada kemahuan di situ ada jalan....

experience aku masa bersalin kan Ainin, masa dalam pantang mmg aku breastfeed dia... tp di sebabkan ilmu xde (bukan kurang. tp memang tak de langsung pasal breastfeeding ni) aku hanya berjaya breastfeed Ainin until dia umur 2bln sahaja..bila masuk je keje susu pun xde... lgpun aku termakan ngan kata2 mak aku.. dia dlu habis pantang je susu pun tak de..so ikut keturunan.. aku pun mcm tu jgk...so Ainin tak de la merasa susu ibu dlm jgka masa yg lama...

Semasa mengandungkan Adam aku nekad untuk walau apa pun jadi aku tetap nak Adam dapat susu ibu!! dan itu tidak mustahil! & aku telah buktikan.. aku berjaya bagi susu ibu pada Adam sehingga umur nya 1tahun 2bulan. kenapa tak sampai 2tahun? kenapa ye... bukan sebab susu kering.. susu ada.. tp sebab Adam menolak susu ibu... sedih kan... mula2 dia tak nak EBM, direct feeding je dia nak.. xlama lepas tu dia tolak mentah2 susu ibu... huhu dengan sedih hati bagi la susu formula...

ok sekarang korang nampak tak? Ilmu tentang breastfeeding juga sgt penting lebih2 lg untuk ibu2 y berkerjaya... (like me.. hehehe)
Banyak salah faham tentang breastfeeding yang membawa kepada kegagalan dalam penyusuan susu ibu. kat sini aku nak kongsikan ngan korang semua tentang salah faham tersebut.. harap2 ia dapat membantu ibu2 kat luar sana... (credit)

1. Sebaik bersalin susu keluar mencurah curah. Kalau tak keluar tu maksudnya "genetik" susu sikit - Ada kes, susu hanya keluar selepas tiga hari melahirkan bayi. Consult dengan doktor yang pro-bf atau LC sebelum start beri susu formula. Kalau nak beri, elakkan guna puting. Biasanya yang dicadangkan adalah dengan menggunakan syringe atau sudu.

2. Kalau bersalin czer tak boleh nak breastfeed - Siapa kata? kawan saya (kini dah sambung belajar ke Liverpool - boleh refer entry yg lepas) dia bersalin secara czer lepas tu anak dia kena masuk NICU utk beberapa hari sebab jangkitan kuman. tp dia berjaya BF anaknye dengan cara pam susu & hantar ke hospital setiap hari without fail & dia tetap menyusukan sebaik keluar dari hospital.

3. Bersalin kembar susah nak berjaya breastfeed - Kita dikurniakan dengan sepasang breast. Anak kembar dua boleh menyusu serentak. Kena bersedia dan belajar kaedahnya.

4. Kalau anak menangis sebab lapar maksudnya susu tak cukup. Takkan nak biar anak kebulur - Anak menangis kerana bermacam sebab. Adakalanya dia menangis cuma sebab nak duduk dekat dengan kita. Pada minggu minggu pertama, baby suka sangat cling pada breast ibunya sebab dekat dengan jantung yang degupannya dia dengar masa dalam perut.

5. Accessories untuk breastfeed mahal. Pam je da ratusan. Bukan semua orang mampu - Sekarang ni dalam pasaran dah ada banyak jenis pam susu.. terpulang pada budget & kemampuan. jika tak mampu korang boleh belajar pam guna tgn (marmet teknik). aku tak beli pun sterilizer sebab aku rebus peralatan apabila balik ke rumah.

6. Masalah puting tenggelam tak boleh menyusukan bayi dengan jaya. ini bukan masalah nyer.. ada byk cara lg... lgpun baby bukan menyusu dari puting. pastikan bayi menghisap sebahagian besar tampok gelap payudara. Bayi akan menghisap puting dengan kuat semasa menyusu dan ini akan membantu memulihkan puting.


7. Baby tak pandai nak latching sejak kecik - Macam mana kita tak pandai nak bagi anak latch dengan betul. Macam tu lah anak kita lahir kat dunia tak berapa pandai latching. Practice make perfect. Kita kena belajar macam mana nak bagi dia latching.

8. Anak lagi suka susu FM dalam botol sebab susu FM lebih manis dan sedap - Susu ibu lebih sedap. Anak suka minum susu dari botol sebab flow botol lebih laju dan dia tak perlu berusaha gerakkan rahang untuk menyusu.

9. Anak dah biasa dengan botol tak nak latch - Masih boleh diselamatkan. Cuma kena banyak bersabar untuk latih semula baby latch

10. Breast kecik tak banyak susu - Maaf. Ramai ibu yang kurus dan kecil berjaya. Breast kecil bukan penentu. aku sendiri breast kecik jer... ok jer BF baby

11. Orang kurus takde susu - Konsep pengeluaran adalah berdasarkan supply dan demand. Bukan saiz badan atau jumlah lemak dalam badan.. aku pun badan kurus jer.. berjaya jer BF bb

12. Breastfeed menyusahkan. Memalukan - Taktau nak komen apa T_T

13. Mengandung tak boleh breastfeed - Melainkan kalau pernah mengalami kelahiran pra-matang, pendarahan dan atas nasihat doktor. Kalau nasihat doktor pun, always get second opinion sebelum decide.

14. Kena ambil supplement untuk tambah susu - Makan makanan seimbang secukupnya dah mencukupi. Supplement untuk kesihatan ibu.ikut kemampuan..kalau mampu untuk ambik supplement ape salahnya.. utk kesihatan badan jgk..

15. Dah makan macam macam untuk tambah susu tapi tak berjaya - Konsep penyusuan adalah supply versus demand. So, kalau nak tambah pengeluaran kena trick otak kita. Buat power pumping dengan kerap. Kalau makan macam-macam tapi direct feeding kurang, pam pun culas. Kirim salam je la.
Macam kita nak jadi engineer. Kena pergi sekolah bertahun tahun. Baca macam macam buku. Macam tu juga jadi ibu. Nak menyusukan anak. Ianya dilihat mudah. Tapi bukan semudah yang disangka. Tapi tak susah sangat kalau kita sentiasa belajar dan rajin membaca menambah pengetahuan.
Selamat maju jaya.


Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment