Wednesday, July 11, 2012

Za'faran (bahasa arab) - Saffron (bahasa inggeris)
Suzie AhmadWednesday, July 11, 2012 1 comments

As-salam...
masih dlm mood marathon menggantikan puasa.. klu dpt hbskn arini insyAllah tinggal balance 2hari lg nk ganti... bercinta tu nk hbskn 2hari tu.. xpe.... kewajipan kepada tuntutan agama harus di utama kan... lgpun kita pun semua tau segala penyakit berpunca dari perut.. maka jalan terbaik utk mghindarkan diri dari penyakit adalah berpuasa... ok cik perut u relax2 ok.. Ramadhan pun dh dekat.. practice! senang nt xterkejut perut... *wink *wink


bukan nk citer pasal puasa pun sebenarnya... aku nk citer pasal salah satu daripada makanan sunnah.. aishhh kita ni byk sgt mkn makanan ntah hape2.. makanan sunnah xpandang pun.. ha.. tu yg dtg mcm2 sakit....


                                                                                  sumber: google
korang tau ape ni? ni la namanya bunga Saffron. penah tgk? kenapa aku ckp ni makanan sunnah? bkn suh makan bunga ni.. tp suh mkn stigma bunga ni..
ha.... ini la stigma bunga saffron td...
ha dari sini la stigma bunga saffron ni di ambil

ape kebaikan saffron atau dlm bahasa arabnya adalah Za'faran ni?

(Berdasarkan kitab-kitab perubatan Islam)

" Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
" Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
" Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
" Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
" Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
" Bengkak hati atau hipatitis A dan B
" Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
" Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
" Menambahkan tenaga zahir dan batin
" Masalah mati pucuk, sembelit
" Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
" Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
" Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
" Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
" Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
" Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
" Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah

fakta2 lain: -

Di Mesir, ZA'FARAN telah dikenali semenjak 1500 tahun sebelum masihi (1500 BC) sebagai tumbuhan yang berguna untuk kesihatan seperti:
Membantu pencernaan makanan
Menghindarkan batuk dan radang paru-paru
Mengurangkan masalah tidak boleh tidur malam
Memberi ketenangan kepada kanak-kanak waktu tumbuh gigi
Membantu mengeluarkan angin yang terkumpul di sistem pencernaan perut

Di negara-negara Asia larutan ZA"FARAN digunakan untuk membuat alat solek yang paling mahal serta kemampuannya merawat jerawat atau penyakit kulit yang lain dengan berkesan

Di Eropah ZA'FARAN bayak digunakan di farmasi dan homeopathy sebagai bahan penenang kepada masalah jiwa yang tertekan

ok itu antara yg aku tau la based on search kt internet...

aku dh try dah baru start semlm heheheh... utk anak2 aku (Ainin & Adam)
ape kesan nya? nanti aku update lain...
so kepada sesiapa yg memang dah tau ape Saffron @ Za'faran ni & xtau nk carik mana? senang jer... bole PM aku jer....
dengan harga 1gram = RM18 (exclude postage)

Phone/WhatsApp/SMS: 0132650441
Email: noorsuziela@yahoo.com


-END-










Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

1 comment:

  1. saya juga membekalkan saffron grade 1 dr iran. saya menjual dgn packaging 10gm satu dengan harga yang begitu murah. sila email saya, nellyaikha@ymail.com untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete