Friday, July 27, 2012

Nak kurus tak?
Suzie AhmadFriday, July 27, 2012 0 comments

As-salam...
Kejap jer dah hari Jumaat semula... hari ni dah 7 hari umat Islam berpuasa..
Kalau kira minggu ade lg 3minggu nak raya.. haip!! ape raya2?? settlekan dulu puasa baru fikir raya.. huhu...


Bila citer pasal raya nt mula la dengar2 la suara2 sedih... dh gemuk..makan banyak.. bila dah gemuk mula la malas la berat la ape la macam2 hal!! tul tak?? haishh ni yg tak gemor nih..


ok kat sini aku nak kongsikan ngan korang tips2 utk korang kekal langsing & mantoppp!! kalau tak sia2 je la bagai nak rak puasa berat badan dah turun so nampak la kurus skit kan.. tup tup bila raya makan tak henggat! mari sini aku bg tips baeekkk pye so that puasa korang x la sia2 kan....


4 Tips untuk kekal langsing:
credit to cery


Makan dengan kerap.
Korang boleh langsing jika makan dengan kerap. Tetapi perlu diingat, jaga kuantiti makanan setiap kali makan. Makan dengan sedikit atau sederhana, tetapi biarlah kerap supaya tubuh tidak kehabisan tenaga dan tidak berasa terlalu lapar. Rasa terlalu lapar membuat kita makan dengan lebih banyak


Utamakan protein dalam setiap hidangan makanan. 
Para pengkaji dari Purdue University mendapati bahawa mereka yang memakan makanan berprotein tinggi lebih merasa puas dengan dengan makanan yang di makan dan kurang berasa lapar. Tambahan pula, mereka yang memakan 30 peratus kalori daripada makanan bersumber protein berpeluang mengekalkan kelangsingan badan. Tingkatkan pengambilan protein seperti putih telur, tuna, ayam tanpa kulit, kekacang dan sebagainya. Jadi pilihan korang utk mencuba ESP or Cinch Shaklee.. mmg tepat..tu makanan tambahan protin yg best.. (nanti aku up kan citer pasal kebaikan 2-2 produk ni ok)


Rendah kalori, rendah lemak. 
Amalkan memakan makanan yang rendah kalori dan rendah lemak. Makanan yang mengandungi banyak air boleh membantu menolong mengurangkan rasa lapar. Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak. Kurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi dengan memakan salad atau buah sebelum mengambil menu utama.


Waktu terbaik untuk minum air.
Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan...Waktu yg dicadangkan adalah awal pagi selepas bgn tidur, 30min sebelum waktu makan, sepanjang hari. Menurut kajian di Jerman, minum 1.5 liter air sejuk atau air putih (sekurang-kurangnya 240 ml air sejuk atau air putih) boleh membantu anda membakar kalori berlebihan di dalam badan.


So? camne?? susah ker? xsusah pun... senang jer ni... xbiasa?? pernah dengar tak pepatah ni?? ALAH BISA TEGAL BIASA... so biasa2 kan lah ye....


kepada yg tak kenal aku mesti nk ty gak kan..pandai bg tips kt org,.. aku lak cmne....
aishh klu dh bg tips & nasihat mesti lah aku pun dah penah buat & konsisten melakukan nya... skrg lepas beranak dua aku maintain berat 49kg dengan ketinggian 159cm... xcayo??



-END-



Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment