Saturday, December 3, 2011

Adam Rayyan admitted at Ampang Puteri Specialist Hospital
Suzie AhmadSaturday, December 03, 2011 0 comments

17 Nov - 20 Nov Adam were admitted to Hospital.. lama dah kan citer nih...
berkepam... xsempat nk meng'update'.. malam ni baru la ade masa terluang skit nk ngadap laptop update blog sb budak 2 org tu dah tido... klu x memang tak aman nk ngadap laptop nih... aku akan ngadap laptop kat opis jer... ermmmm cmne nk further study cmnih?? xpe tu citer lain
ni nak citer pasal Adam warded pada tarikh di atas....

Kisahnya cmne Adam bole admitted????

Adam dah demam since 12 Nov lagi... pas tu 13 Nov aku bawak dia g klinik biase utk ambik ubt demam.. ms tu temp. dia tinggi sgt cecah 39'.. doc masukkan ubat ikut bontot then bg ubt demam buat bekal kat umah... ms tu Adam dah start xde selera dah nk susu/makan... susu terpaksa di pam sb dah tahap keras dah cik'b' aku.. sampai botol dah xde la nk simpan susu dia.. huhu...

16 Nov - Adam mcm dah sihat skit tinggal saki baki batuk ngan selesema dia.. maka lepas bercuti 14 Nov & 15 Nov sb jaga Adam xsht aku masuk opis... petang tu ambik Adam dari umah bb sitter, Adam nmpk mcm lemah skit.. badan kembali panas... mlm tu Adam xtido sb dia xslesa.. hidung tersumbat & dia mcm susah sgt nk bernafas.. asyik nangis jer.. sampai aku kene tido duduk sb pangku dia supaya dia boleh tido... tgk IBU jugak... yg AYAHnyer tido xsedar diri....

17 Nov - Aku igt nak masuk opis lewat skit sb nak monitor keadaan Adam.. if ok aku masuk la opis.. tp hati ibu kan.. aku rs mcm xsedap ht tgk Adam x aktif mcm biase.. nekad bawak Adam ke klinik Dr. Wan.. Dr. Wan ni bagus sb dia agak detail bila chk pesakit.. & dia akan terang 1-1 pasal penyakit even demam biase jer pun... Bila kat klinik Adam nmpk lemah & penat.. asyik batuk2... bg paper utk dia main pun dia juz tgk jer paper tuh & pegang..doc ckp keadaan Adam xbole di biarkan.. lgpun batuk dia berkahak. tgk dada dia ms bernafas pun mcm dh xbetul dah.. doc ckp jgn tgu2.. sambil dia tulis refer letter doc ade ckp pegi arini jugak...ok lepas settle sume kat klinik call Mr.Hubby bgtau Adam kene bawak ke hospital segera....
Di Hospital - jumpe Dr. Nasir (doc yg biase inject Adam) dahi doc dah berkerut2.. risau aku... doc ckp kene warded sekarang.. nt Adam semakin lemah... Doc buat surat utk warded & dia mahukan Adam di buat physio pada petang itu jugak.. utk membuang kahak Adam yg hampir memenuhi paru2 nya... Adam dapat Pheumonia atau dalam bahasa melayunya Radang Paru-Paru

Gitu lah citernya... takut aku bila memikirkannya.. 4hari 3mlm aku kat hospital.. jaga Adam..
Menurut doc jika lambat boleh membawa maut?? oh no!!! aku xnk fikir.. xsanggup hilang anak....

Apa itu Pneumonia??? nanti aku citer... layan gambar2 Adam ms kat spital dlu... hehhheehehe.....

byk gambar aku dah upload ke FB... & byk jugak gmbar2 yg agak xsenonoh.. hehehehe mn boleh nak tayang2 aurat nih... ;)

ok skrg aku citer skit ape itu Pneumonia utk info:...
1) Golongan yg berisiko:-
a) Kanak2 yg berusia 5thn & kebawah
b) Dewasa yg berumur 65thn ke ats
c) Tahap imun yg rendah cth: pembawa HIV/AIDS
d) Penghidap masalah kesihatan yg kronik
e) Individu di kawasan yg sesak/kotor
f) Masyarakat/Penduduk di kawasan tidak membangun/miskin

2) Simptom
a) Demam Panas
b) batuk berkahak/tanpa kahak
c) sakit dada
d) tiada selera makan
e) rasa xsht
f) sering merengek (baby/kanak2)
g) penafasan laju / tercungap2
h) sukar bernafas
i) muntah & cirit-birit

3) Langkah pencegahan
a) gaya hidup yg sihat
b) utamakan kebersihan diri
c) penyusuan susu ibu
d) elak berada di kawasan yg sesak
e) menutup hidung ketika cuaca buruk

ok guys... tu jer info yg aku bole kongsikan dgn korg sume.....!!

HIDUP LAH DGN CARA YG SIHAT......!

Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment