Friday, April 8, 2011

Telur Tiruan? Telur Ayam ok..,, korang fikir ape haaaa???
Suzie AhmadFriday, April 08, 2011 0 comments

Few days ni ade dengar citer pasal Telur Ayam tiruan from China dah masuk pasaran Malaysia... hadoiii!! sape la gerangan si bengong bawak benda kejadah itu masuk Malaysia?? tidakkah itu membahayakan kesihatan sebab byk bahan kimia yg dorg gunakan.. erm... kat bawah ni ade few tips nak tau cmne nak tau telur ayam tu tiruan ke x yg aku ambik from BERNAMA:

Cara mengenal telur tiruan:
-Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
-Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
-Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa ...agak kasar berbanding telur sebenar.
-Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
-Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
-Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
-Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
-Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

So? nak kene mkn telur itik plak ker or telur burung puyuh? heheheh... tepuk dada ty selera....

Apa Kata Anda

In Category :
About The Author Suzie Ahmad Langkawi, Kedah, Malaysia Full time Shaklee Independent Distributor dengan pendapatan 4 angka sebulan, Ibu kepada 2 cahaya mata. Nak tau cara menjana pendapatan 3-4-5 angka dengan Shaklee? SMS/Whatsapp: 0132650441. Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya.. :-). Facebook

0 comments

Post a Comment